Menu minggu ni, Isnin
Nasi Berlauk @ lauk Sahaja
Daging Masak Merah
Bahan-bahan ( 2-3 orang )
- 1/2 kilo daging dipotong nipis n direbus dengan pewarna merah sehingga lembut
- 1 bijik bawang besar dimayang
- 1 bijik cili capsicum hijau
- 1 cm halia
- 2 ulas bawang putih
- 2 sudu besar sos cili, 2 s/b sos tomato n 2 s/b sos tiram.. klu suka bleh lebih2 kan ikut citarasa
- garam secukup rase...
- klu ader.. bleh letak kacang buncis.. daun bawang n daun sup... tak der kat dapur so tak letak...
Cara-cara
- Tumiskan bawang besau.. bawang putih n halia sehingga kekuningan
- Masukkan sos cili, sos tomato n sos tiram... klu kering taruk air skit... klu suka berkuah bleh taruk banyak skit... tapi jangan banyak ngat...
- Masukkan garam.. serbuk perasa klu suka bleh letak.. tapi saya tak letak sbb tak elok lah....
- Masukkan daging rebus tadi.. masak hingga sebati..
- Masukkan cili capsicum hijau tadi.. klu nak letak.. bleh masukkan kacang buncis.. daun sup n daun bawang..
- Bleh makan ngan nasik putih.. atau jadikkan lauk nasi goreng USA
Hidangan semasa berpantang ( Bagi ibu2 selepas bersalin)
Daging Goreng Kunyit
Bahan-bahan
- 300 gram daging lembu
- 1 inci kunyit hidup
- bawang merah
- bawang putih
- 2 biji cili merah
- 3 tangkai daun kari
- 1/4 biji cili benggala hijau
- garam
- minyak masak
Cara-cara
- Hiris daging tu nipis2. Kemudian tumbuk kunyit, 2 ulas bawang putih serta garam secukupnya. kemudian gaulkan dengan daging tadi. Perap seketika.
- Masukkan daging yg diperap tadi kedalam kuali, kemudian nyalakan api. Daging tersebut hendaklah digoreng tanpa minyak sehingga air dari daging tersebut kering. Kemudian bolehlah dimasukkan minyak.
- Goreng daging tersebut sehingga keperang-perangan. Kemudian masukkan daun kari. Kacau seketika, kemudian masukkan bawang merah, bawang putih, cili merah dan cili benggala. Kesemua bahan2 tersebut di hiris nipis-nipis @ ikut suka. Jumlah bawang merah dan bawang putih yang hendak digunakan terpulang pada individu.
- Goreng kesemuanya sehingga masak. ok..siap
Tiada ulasan:
Catat Ulasan